TestFlight – för dig som är användare/kund

TestFlight tillåter dig att skicka din färdigbyggda app till upp till 10 000 olika testare genom att antingen dela en länk eller skicka ett e-post till deras Apple IDs.

Så nu kanske du tänker, vem ska testa den?

Det finns två olika testgrupper för TestFlight:

Interna testare: detta handlar om en App Store Connect-användare som är Admin, App Manager, Juridiskt ansvarig, Utvecklare eller en Marknadsförare. Samtliga eller några av dessa kan behöva tillgång till er app. Du kan lägga till 100 interna testare och varje testare kan pröva appen på upp till 30 enheter.

Externa testare: detta refererar till vilken användare som helst utanför ert team (företag) som önskar testa er app. Med andra ord, en potentiell användare. Externa testare har ingen tillgång till App Store Connect-kontot så de kan endast ladda ned appen och installera den. Då söker användare på TestFlight och har sedan tillgång till den. Du kan lägga till upp till 10 000 externa testare.

Hur kommer jag igång med TestFlight som testare?

Gå till din inkorg, hitta mejlet som lyder ”You’ve been invited to App Store Connect” och klicka på ”Accept Invitation”. När du är klar med detta så har du blivit verifierad som intern testare.

Sample invitation email

Både interna och externa testare får ett liknande mejl utskickat som en inbjudan till företagets app via TestFlight.

Länken förklarar hur man laddar ned TestFlight och installerar appen. När användaren har gjort det kan denne öppna appen och testa företagets app.

Varje gång som företaget därefter har en ny ”build” och version redo för test så får testarna en inbjudan till att testa appen via TestFlight.

När testaren har fått inbjudan och klickat på ”View in TestFlight” så kommer TestFlight att köras igång och lösa in den inbjudan som är kopplad till testarens Apple ID.

Därefter kommer användaren till en förhandsvisningssida för appen. Här ser man app-ikonen, appversionen och testinformation som företaget har lagt upp. Det ser alltså nästan ut som företagets egen app.

När man har klickat på ”Installera” så kommer appen att laddas ned och synas på hemskärmen (startvyn på mobiltelefonen). Nu kan man använda den precis som vilken annan app som helst.

När man öppnar den för första gången så ser man samma test-informationsvy som tidigare. Det finns även en annan skärmvy med instruktioner om hur man tar en skärmdump, följt av en länk med mer information. Detta är en bra påminnelse för dig som testare så att du vet vad du ska titta efter och hur du ska lämna feedback till företaget.

Härefter och varje gång som en ny version finns tillgänglig av företagets app så kommer du som testare att få en notifikation från TestFlight. Det enda man behöver göra är att uppdatera appen och köra den senaste versionen.

Easy-peasy, eller hur?